miércoles, 3 de junio de 2009

6. BEISBOL - Introducció

1)UNA MICA D’HISTÒRIA.

Esport nacional dels EUA, és una transformació del criquet anglès.

El 1845 aparegué el més antic dels clubs de beisbol, el Knickerboker Baseball Club of New York, i l'any 1858 una assemblea de vint-i-cinc clubs fixava, a Nova York, les bases definitives del reglament.

Aquest esport esdevingué popular molt aviat als EUA, on la National Association of Professional Baseball Players (1871) i l'American League (1901) promogueren i organitzaren les grans competicions nacionals de clubs professionals.

hi participen fins a 10 milions de jugadors l'any Modernament (1960-65) inclosos els participants de les Minor Leagues i els jugadors universitaris.

Els conjunts més destacats són el New York Yankees, el Saint Louis Cardinals, el Philadelphia Athletics, el New York Giants, el Washington Senators i el Pittsburg Pirate.

El beisbol s'estengué a l'Amèrica Central (especialment a Mèxic i a Cuba) i al Japó, on rivalitza amb els esports populars. Fou introduït a Europa pels soldats nord-americans (1918), i és practicat a diversos països. Als Països Catalans fou introduït el 1930 pel periodista Agustí Peris de Vargas, que l'importà de Cuba i en fou el primer jugador i entrenador. Els primers clubs sorgiren a Barcelona. Els més coneguts foren el Canadenc (format pels empleats de la Canadenca), l'Universitari i el Futbol Club Barcelona. El 1940 aparegueren l'Hèrcules de les Corts, el Club Esportiu Espanyol i el Pops de Lloret de Mar. El 1945 fou disputat el primer campionat d'Espanya entre l'Amèrica de Madrid i l'Espanyol de Barcelona. A partir del 1950 el beisbol s'estengué a diferents localitats catalanes (especialment a Cornellà, Viladecans, Gavà i Sabadell) i experimentà una notable difusió.

No hay comentarios: